Értékelés - Fiona Barton: Az özvegy

2018. április 20., péntek





Sziasztok!

Nyereményjáték hetünk utolsó állomásán Fiona Barton Az özvegy regényével ismerkedhetünk meg Coeur jóvoltából.


Fülszöveg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mind láttuk őt. Glent, a férfit, a szörnyet, ahogy – egy borzalmas bűnügy vádlottjaként – az újságok címoldaláról bámul ránk. 
De mi lehet az asszonnyal, aki a bíróság lépcsőjén vár? Az asszonnyal, aki a férfi mögött áll?

Jean Taylor élete szerencsésen és átlagosan alakult. Szép ház, kedves férj, Glen, aki minden volt, amire valaha vágyott: az ő sármos hercege. Egészen addig, míg az újságokból bárki megtudhatta: a férje minden gaztettre képes szörnyeteg, maga az ördög… 
De Glen most halott. Jean pedig elmond mindent, amit tud.


Fiona Barton első regényét az év legjobban várt könyvei közt emlegette az angol és az amerikai sajtó. És nem hiába. Az özvegy napok alatt felkerült a legfontosabb sikerlistákra, pillanatok alatt lett a Sunday Times és az Amazon bestsellere. Eddig 26 nyelvre fordították le, nálunk a világ legtöbb országát megelőzve jelenik meg.

Coeur értékelése

Az első könyv, amit a szerzőtől olvastam-A gyermek- annyira megfogott, hogy rögtön utánanéztem az írónőnek. Örömmel láttam, hogy már jelent meg másik könyve is nálunk. Igazából Az özvegy című könyve jelent meg előbb, amivel méltán aratott  világsikert.
A téma nagyon komoly: gyermekrablás, pedofília és házasságon belüli lelkiterror.
A történet elején ismerkedhetünk meg Kate Waters újságíróval és a címszereplő özveggyel. Kate jó szimattal érzi, hogy súlyos titkok tudója az özvegy, aki azonban annyira meg volt félemlítve férje által, hogy annak halála után sem bír megszabadulni a lelki terrortól. Nyomon követhetjük, hogy próbálja Kate megnyerni és megnyitni az összezavarodott asszonyt, miközben feltárul előtte a szörnyű múlt.
A gyerekrablás minden érintett "résztvevőjének" történetét, érzéseit aprólékosan elénk tárja az írónő.
A gyermek anyjáét, aki többszörösen is megjárja a poklot. A kétségbeesés, a felelősségre vonás, bizonytalanság, tehetetlenség ördögi körében vergődve.
A nyomozójét, akinek szembesülnie kell a nyomozás vakvágányaival, az eredménytelenséggel, tudva hogy az idő múlása a gyermek halálát vetíti előre. Lehet-e objektívan, az érzelmeket kizárva nyomoznia, hogy ne nyomorítsa meg saját lelkét?
A már említett újságírónőt, aki az oknyomozó riporterség hitelességét a szenzációhajhász újságírástól elválasztó vékony mezsgyén mozogva igyekszik etikusan művelni hivatását. 
És persze az özvegyét, akinek lelkét nemcsak a férje és a média könyörtelen hiénái nyomorították meg, hanem az a tudat is, hogy beletörődő, konfliktuskerülő magatartása hozzájárulhatott a tragikus eseményekhez.

Az özvegy egy nagyszerűen megírt, izgalmas, feszes történetvezetésű mű, ami az emberi drámák sorát bemutatva jól illusztrálja, hogy mennyi különféle áldozata lehet egy ilyen traumának.
És az egészben az az igazán szörnyű, hogy a könyv minden szava akár meg is történhetett volna, vagy sajnos meg is történik. Belegondolni is rettenetes...

Értékelésem, nem is lehet más, csak: 5 csillag!


Megfejtéseket a gcksbookreviewblog@gmail.com e-mail címre várjuk.

Köszönöm
Coeur

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

Copyright © GCK's Book Review Blog. Blog Design by SkyandStars.co